Om tjänsten

Behöver man verkligen skriva ett särskilt djurtestamente?

Absolut inte. Men det är ett bra sätt att styra vad som händer med dina djur när du inte längre kan ta hand om dem själv.

För att du ska vara säker på att det blir som du vill efter din död bör du skriva ett testamente. Det vet alla, men det är typiskt sett något som gärna skjuts upp.

Det har visat sig alltför ofta att dödsfall och möjligheter till arv kan ta fram fula sidor hos folk. Vem som ska ha bilen och vem som ska ha sommarstugan är förstås viktiga beslut att fatta. Om du själv bestämmer vad som ska hända med dina världsliga ägodelar minskar risken för att dina arvingar blir osams.

Men vem ska ta hand om djuren?

En ensamstående person med en gammal katt kanske hellre vill att katten också ska få somna in istället för att flytta till ett nytt hem. Har du en dyrbar avelstik vill du inte att hon ska annonseras ut på Blocket och användas till blandrasavel.

Uppfödare har ofta ett nära samarbete med andra uppfödare som har samma syn på avel och djurhållning. Även om ni muntligt har kommit överens om att ta hand om varandras djur så bör ni skriva ner det.

Väljer ni att göra varsitt djurtestamente kan ni vara säkra på att era önskemål kommer att respekteras ur ett arvsrättsligt perspektiv.

Självklart är det svårt för en uppfödare, som redan har huset fullt med egna djur, att ta hem alla dina djur utan vidare. Men han/hon har kontakter och känner dina djur så att varje djur kan få en så bra lösning som möjligt.

Har du djur med speciella behov, till exempel exotiska djur eller kräldjur kommer det att kännas tryggt att veta att de kommer att tas om hand av någon med kunskap och intresse av att de får det så bra som möjligt.

Skriv ner dina djurs historia och förvara dokumenten tillsammans med ditt djurtestamente. Berätta om varje djurs egenheter för att göra det så lätt som möjligt för den som ska ta hand om dem. Ha inte dåligt samvete om du tror att det är bäst för något av dina djur att somna in. Du känner dina djur bäst.

Att göra ett testamente där du talar om vad du vill ska hända med dina djur ger för de allra flesta mer trygghet än obehag. Samtidigt så kan du upptäcka att det inte är så farligt att fundera över vad du vill. Du kanske till och med känner att du är mogen för att göra ett komplett testamente.

Självklart får du hjälp av mig även med det. Skriv en notering när du beställer ditt djurtestamente eller använd kontaktformuläret på kontaktsidan.

.